Študenti po stopách totality

Projekt Študenti po stopách totality je unikátny vzdelávací projekt, ktorý prehlbuje znalosti mladých ľudí o období komunistického režimu v Československu, rozvíja ich kritické myslenie a vedie ich k aktívnemu občianstvu. Jednotlivé študentské tímy sa prostredníctvom metódy oral history, analýzou historických prameňov a štúdiom literatúry oboznamujú s charakteristickými črtami totalitného režimu a svoje zistenia následne kreatívnym spôsobom spracujú vo forme videa, výstavy, mestskej či vzdelávacej hry, komixu a pod.

Prostredníctvom priamej participácie na mapovaní „malých dejín“ totality v regiónoch sa študenti oboznámia s nedávnou históriou Slovenska, s ktorou nemajú osobnú skúsenosť. Navyše, nadobudnú zručnosti v oblasti vyhľadávania zdrojov a prameňov a zdokonalia sa v práci s informáciami, ich analýzou a kritickým hodnotením.

Záverečné práce študenti verejne prezentujú, čím sa sami stanú aktívnymi v pripomínaní histórie, ako aj vo formovaní postojov verejnosti a budú mať možnosť si uvedomiť hodnotu a silu občianskeho hlasu.

Aktuálny 5. ročník nesie názov Kto má moc, že (sa) môže rozhodnúť? Viac informácií nájdete v tomto linku.

Ak máte akékoľvek otázky, ozvite sa nám, prosím na barbara@nadaciams.sk

Ukážka záverečnej práce projektu Študenti po stopách totality - Bola normalizácia (ne)normálna? z produkcie študentiek a študentov Gymnázia Púchov.

https://www.facebook.com/nadaciams/videos/265798184371310/ - Študenti po stopách totality