Vrba-Wetzler Memorial

Spomienkový pochod po stopách slovenských hrdinov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu.

Popis:

Vrba Wetzler Memorial je spomienkový pochod po stopách dvoch slovenských Židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa v roku 1944 podarilo utiecť z Auschwitz-Birkenau, aby podali správu o vyhladzovacej mašinérii. Pochod začína v Auschwitzi a končí v Žiline. Pochod každoročne organizuje Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem (ICEJ).

Nadácia Milana Šimečku sa aktívne podieľala na organizácii štyroch ročníkov pochodu. V súčasnosti pripravujeme vytvorenie webstránky s interaktívnou mapou úteku Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu. Vďaka interaktívnej mape bude môcť široká verejnosť virtuálne sledovať približnú trasu, akou v roku 1944 išli aj Vrba s Wetzlerom, a po ktorej idú účastníci pešej púte Vrba-Wetzler Memorial. Webstránka bude laickej verejnosti popularizačnou formou približovať ich životné osudy, priebeh ich úteku ako aj význam správy o masovom vyvražďovaní v Auschwitzi, ktorú napísali v bývalých priestoroch Žilinského starobinca. Obsahovo budú webstránku dopĺňať fotografie a videá z pochodu. V budúcnosti plánujeme využiť webstránku aj pre edukačné účely.

Projekt Vrba-Wetzler Memorial podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

kmhorizoncmyk.jpgvrba-wetzler_memorial3.jpg

Nadácia Milana Šimečku

Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov