Študenti po stopách totality

Projekt Študenti a študentky po stopách totality je unikátny vzdelávací projekt, ktorý prehlbuje znalosti mladých ľudí o období komunistického režimu v Československu, rozvíja ich kritické myslenie a vedie ich k aktívnemu občianstvu. Jednotlivé študentské tímy sa prostredníctvom metódy oral history, analýzou historických prameňov a štúdiom literatúry oboznamujú s charakteristickými črtami totalitného režimu a svoje zistenia následne kreatívnym spôsobom spracujú vo forme videa, výstavy, mestskej či vzdelávacej hry, komixu a pod.

Prostredníctvom priamej participácie na mapovaní „malých dejín“ totality v regiónoch sa študenti oboznámia s nedávnou históriou Slovenska, s ktorou nemajú osobnú skúsenosť. Navyše, nadobudnú zručnosti v oblasti vyhľadávania zdrojov a prameňov a zdokonalia sa v práci s informáciami, ich analýzou a kritickým hodnotením.

Záverečné práce študenti verejne prezentujú, čím sa sami stanú aktívnymi v pripomínaní histórie, ako aj vo formovaní postojov verejnosti a budú mať možnosť si uvedomiť hodnotu a silu občianskeho hlasu. Každý rok sú tiež súčasťou festivalu Remember November, ktorý sa koná v predvečer Nežnej revolúcie, teda 16. novembra.

Ak máte akékoľvek otázky, ozvite sa nám, prosím na barbara@nadaciams.sk.

Nadácia Milana Šimečku

Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov