Vrba-Wetzler Memorial

Spomienkový pochod po stopách slovenských hrdinov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu.

Popis:

Vrba Wetzler Memorial je spomienkový pochod po stopách dvoch slovenských Židov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorým sa v roku 1944 podarilo utiecťz Auschwitz-Birkenau, aby podali správu o vyhladzovacej mašinérii. Pochod zacína v Auschwitzi a končí v Žiline. Pochod každoročne organizuje Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem (ICEJ).

Nadácia Milana Šimečku sa aktívne podieľala na organizácii štyroch ročníkov pochodu. V súčasnosti pripravujeme vytvorenie webstránky s interaktívnou mapou úteku Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu. Vďaka interaktívnej mape bude môcťširoká verejnosťvirtuálne sledovaťpribližnú trasu, akou v roku 1944 išli aj Vrba s Wetzlerom, a po ktorej idú účastníci pešej púte Vrba-Wetzler Memorial. Webstránka bude laickej verejnosti popularizačnou formou približovaťich životné osudy, priebeh ich úteku ako aj význam správy o masovom vyvražďovaní v Auschwitzi, ktorú napísali v bývalých priestoroch žilinského starobinca. Obsahovo budú webstránku dopĺňaťfotografie a videá z pochodu. V budúcnosti plánujeme využit webstránku aj pre edukacné účely.