Už 30 rokov nám na Slovensku vládnu demokraticky zvolené vlády

Jún 1990 bol pre vtedajšie Československo prelomový mesiac.
Po vyše 40 rokoch sa k moci dostala vláda, ktorá vzišla zo slobodných a pluralitných volieb.

Voľby do Federálneho zhromaždenia sa v roku 1990 konali súčasne s voľbami do Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady v dňoch 8. až 9. júna. K urnám vtedy prišlo v oboch krajinách federácie viac ako 95% Čechov a Slovákov. Nadšenie z novembra 89' motivovalo k vzniku mnoho nových strán a politických hnutí, ktoré pokrývali na rozdiel od predošlých dekád celé politické spektrum.

Väčšina strán vznikajúcich na našom území sa sústredila na slovenskú časť federácie. Niektoré české strany mali ambíciu pôsobiť na celom území federácie, no na Slovensku nezaznamenali väčší úspech. Volebnej kampane sa nakoniec v celom štáte zúčastnilo 22 subjektov, 11 v každej republike.

1990-lidri-vpn-archiv-tasr.jpg

VPN zobrala na kandidátku aj Alexandra Dubčeka, míting strany prišiel pred voľbami v roku 1990 podporiť aj prezident Václav Havel.
Na fotografii sú zľava aj ďalší kandidáti VPN: Vladimír Ondruš, Ján Langoš, predseda vlády SR Milan Čič, Vladimír Mečiar, Slavomír Stračár, Ernest Valko a Milan Kňažko.
Foto – archív TASR

Medzi kľúčové témy volieb patrila okrem opätovného budovania demokracie aj otázka ďalšieho fungovania federácie a česko-slovenských vzťahov. Nová vláda sa napokon sformovala 27. júna 1990, mnohí zo zakladateľov Nadácie Milana Šimečku boli priamo pri tom.

(foto: TASR/ Pavol Zachar)3.jpeg

MARTIN BÚTORA

"Na začiatku volebnej kampane, koncom apríla 1990, podporovalo VPN necelých 10 percent voličov, najmä mladších a vzdelanejších. V priebehu mája sa však popularita VPN prudko zvýšila. Vďaka zaradeniu Alexandra Dubčeka, Milana Čiča a Mariána Čalfu nadobudla časť verejnosti nepripravená na radikálne spoločenské zmeny nádej, že sa udrží kontinuita s minulosťou. V inej časti spoločnosti vyvolalo toto rozhodnutie ostrú kritiku: podľa nej sa VPN stala útočiskom starých štruktúr.

K vyššej popularite VPN prispelo aj imaginatívna kampaň spojená s presvedčením občanov o kvalite a komplexnosti programu Šanca pre Slovensko, koalícia VPN s Občianskym fórom a podpora Václava Havla.V čase volebného víťazstva mala VPN priaznivý imidž oceňovaný verejnosťou."

Viac si môžete prečítať nahttps://dennikn.sk/1928830/volby-1990-do-neprebadaneho-uzemia/

(foto: TASR/ Martin Baumann)
1.jpeg

FEDOR GÁL

"Voľby 1990 boli poslednými, keď na kandidátke víťaza volieb našli miesto politické zoskupenia bez ohľadu na národnosť, náboženstvo, etnicitu a liberálnu či konzervatívnu politickú vieru. Po tretie, už vtedy sa dalo vycítiť, že politická viera kombinovaná s politickým biznisom a ingerenciou zahranično-politických záujmov skôr alebo neskôr rozmiestnia na pôde liberálnej demokracie nášľapné míny."

Viac si môžete prečítať na: https://dennikn.sk/1485897/volby-1990-nasa-hodina-h/

(foto: TASR/ Michal Svítok)

FRANTIŠEK MIKLOŠKO

"30 rokov od prvých slobodných volieb musíme hodnotiť v dvoch rovinách: vnútropolitickej a v kontexte vývoja v zahraničí. Pokiaľ ide o vnútropolitický vývoj, Slovensko celé tie tri desaťročia prechádzalo zápasmi o podobu krajiny. Akoby sa napĺňala definícia Slovákov, ktorú raz vyslovil Dominik Tatarka: „Sme národ, ktorý sa večne oslobodzuje.“ Stále tu boli politici, ktorí víťazstvo vo voľbách zneužívali vo svoj prospech; našťastie tu boli stále aj ľudia, často z občianskeho prostredia, ktorí mali silu a vôľu bojovať proti tomu. V tomto každá nová generácia skladala svoju skúšku dospelosti. Vystihol to Václav Havel, keď nám po voľbách 1998 v kruhu priateľov povedal, že po nich dospel k presvedčeniu, že Slováci si zaslúžia vlastný štát."

Viac si môžete prečítať na: https://dennikn.sk/1921691/bez-elit-a-autorit-sme-vystaveni-manipulacii-demagogov/

(foto: TASR/ Pavel Neubauer)

PETER ZAJAC

"Je to presne tridsať rokov. Priam telesne si pamätám pocit, ktorý som mal 9. júna 1990 po vyhlásení výsledkov parlamentných volieb: potvrdili víťazstvo novembra 1989, no v tej istej chvíli sa začal ako výsledok lustrácií rozklad VPN. Predsedom vlády sa stal Vladimír Mečiar ako tretí kandidát VPN po Slavomírovi Stračárovi, ktorý neuniesol pri vypočutí Republikovou radou VPN  tlak a po Jánovi Langošovi, ktorý napokon prijal ponuku Václava Havla stať sa federálnym ministrom vnútra. Až potom schválila Slovenská rada VPN na čele s Jánom Budajom ako kandidáta VPN Vladimíra Mečiara. Potom to už smerovalo obrovskou rýchlosťou k vzniku HZDS a k mečiarizmu."

Viac si môžete prečítať na: https://www.tyzden.sk/stlpceky/65398/komentar-petra-zajaca-vecko/