Rómsky holokaust nesmie ostať zabudnutý. Pripravili sme novú vzdelávaciu pomôcku

Druhého augusta si pripomíname Pamätný deň rómskeho holokaustu, je to presne 76 rokov, odkedy došlo k masovému vyvraždeniu posledných 2 900 Rómov v plynových komorách Auschwitz – Birkenau. O rómskom holokauste sa na našich školách len veľmi málo hovorí. Nadácia Milana Šimečku preto pripravila novú metodickú pomôcku pre stredoškolských učiteľov.

romasinti002.jpgSint Max Bamberger (vpravo) so svojou rodinou na fotografii z roku 1935. Dokumentačné a kultúrne centrum nemeckých Sintov a Rómov, Heidelberg, Nemecko.

Rómovia a Sintovia sú najväčšou menšinou v Európe. Žijú tu už vyše tisíc rokov, no nikdy nemali vlastnú krajinu. Počas 2. svetovej vojny sa aj táto menšina dostala na zoznam nepriateľov nacistickej agendy - 26. novembra 1935 bolo vydané doplnenie Norimberských zákonov, ktoré zaradilo Rómov a Sintov do rovnakej kategórie ako Židov a definovalo ich ako „nepriateľov rasovo čistého štátu“.

V dôsledku rasovej nenávisti bolo v koncentračných a pracovných táboroch zavraždených približne pol milióna Rómov a Sintiov. Táto genocída zostáva do dnešnej doby pomerne neznáma.

"Väčšina obetí boli starí a chorí ľudia a matky s deťmi. Za Pamätným dňom rómskeho holokaustu, ktorý si dnes pripomíname, vidíme zároveň udalosti, nariadenia a predovšetkým osobné príbehy svedčiace o situáciách, ktoré k tomuto tragickému momentu histórie Rómov a Rómok v Európe viedli,“ vysvetlila projektová manažérka Nadácie Milana Šimečku Zuzana Bošeľová.

screen%20shot%202020-08-02%20at%206.02.03%20pm.png

Fotografia rómskej svadby v Stegersbachu v južnom Burgenlande vytvorená pre reportérov z rakúskej štátnej rozhlasovej spoločnosti RAVAG. Oddelenie súčasnej histórie, Viedenská univerzita, Rakúsko.

Pracovný list pre študentov a študentky

"Vnímame aktívny prístup k tejto časti našej historickej pamäte ako zodpovednos􏰁ť odstrániť􏰁 tento nedostatok," dodala Zuzana Bošeľová. Nadácia Milana Šimečku preto pripravila online METODICKÚ POMÔCKU, vďaka ktorej môžu učitelia najmä stredných škôl lepšie vysvetliť problematiku rómskeho holokaustu.

Ide o online pracovný list, v ktorom študenti a študentky odpovedajú na rôzne otázky spojené so životom Rómov a Sintov z konca 19. a začiatku 20. storočia. List je dostupný na tomto LINKU. Všetkým učiteľom a učiteľkám, ktorí chcú s materiálmi pracovať, najskôr ale odporúčame preštudovať si PRÍRUČKU PRE UČITEĽA.

Dnes ponúkame online spracovanie prvej z piatich kapitol. Ďalšie kapitoly plánujeme  zverejniť do konca roka.

Roma Sinti Genocide má svoju stránku

Mapovanie prenasledovania Rómov a Sintov v krajinách strednej a východnej Európy, ich historický kontext, faktografické údaje aj komplexný obraz o dianí počas 2. svetovej vojny sú súčasťou webovej stránky o rómskom holokauste ROMA SINTI GENOCIDE, ktorú pripravila Nadácia Milana Šimečku spolu so zahraničnými partnermi ešte v roku 2018.

Táto stránka prináša tiež ďalšie vzdelávacie materiály či návrhy aktivít. Všetky materiály pre prácu v triedach vychádzajú z medzinárodného projektu Odhaľovanie genocídy Rómov v strednej Európe. Nadácia pripravila preklady aj do ďalších siedmich stredoeurópskych jazykov vrátane rómčiny.