Podporujeme PRIDE 2020: „Chceme žiť v spoločnosti, v ktorej sa každý človek cíti prijatý," hovorí riaditeľka NMŠ Nina Galanská

85 percent obyvateľov Európskej únie dnes žije v krajinách, ktoré právne uznávajú páry rovnakého pohlavia. Slovensko medzi ne stále nepatrí a radí sa tak medzi posledných šesť krajín EÚ, ktoré nerešpektujú práva všetkých svojich obyvateľov rovnako.

Nadácia Milana Šimečku podporuje dúhový pochod PRIDE 2020, ktorý sa bude tento rok pre pandémiu koronavírusu konať v online priestore. V sobotu 25. júla začína o 19:00 program, ktorý možete sledovať priamo z obývačky. Koncerty slovenských kapiel budú striedať príhovory osobností podporujúcich rovnosť LGBTI komunity. Dúhový PRIDE v Bratislave môžete sledovať naživo na Facebooku či Youtube

„V roku 2020 by nemal už ideálne nikto rozmýšľať, či svojho partnera alebo partnerku môže na verejnosti držať za ruku. Napriek tomu sa držaniu za ruky vyhýba okolo 60% LGBTI ľudí žijúcich v krajinách EÚ (FRA, 2020)," vyhlásila riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Nina Galanská. „Na Slovensku to podčiarkuje aj zistenie, že takmer 3/5 ľudí žijúcich na Slovensku by prekážalo, ak by ich vlastné dieťa bolo vo vzťahu s človekom rovnakého pohlavia."

Aktivisti žiadajú registrované partnerstvá už od roku 1993, Slovensko aj po 27-ich rokoch patrí medzi posledných šesť krajín, ktoré nemajú stále žiadnu právnu úpravu spolužitia pre páry rovnakého pohlavia. Väčšina Slovákov si bohužiaľ aj naďalej myslí, že by nemali mať rovnaké práva ako ostatné páry. Pri tolerancii k LGBTI ľuďom sme podľa prieskumu Eurobarometra skončili na úplnom chvoste EÚ.

screen%20shot%202020-07-25%20at%207.18.39%20pm.png

Aj v Nadácii Milana Šimečku sa pravidelne stretávame s neprávom pre rôzne skupiny menšín na Slovensku. „Preto sa snažíme prispievať k tvorbe spoločnosti, v ktorej sa každý človek cíti prijatý a nepotrebuje skrývať svoju identitu. Všetci a všetky sme totiž hodní a hodné rešpektu," dodáva Nina Galanská.

Viac informácii o stave LGBTI práv v krajinách Európskej únie nájdete v správe Agentúry Európskej únie pre základné práva.

1%20(2).jpeg