Občianska spoločnosť bude mať v slobodnom svete vždy kľúčovú rolu, hovoria zakladatelia Nadácie Milana Šimečku

1.jpegnms%202.jpeg

19. februára 1991 sme založili prvú ponovembrovú neziskovú organizáciu na Slovensku, Nadáciu Milana Šimečku. Založili sme ju ako aktéri Novembra 1989 a pomenovali po zosnulom mysliteľovi, politickom filozofovi, spisovateľovi, svedkovi doby, disidentovi, múdrom človeku Milanovi Šimečkovi, ktorý aj pre nás vykolíkoval cestu od marxizmu k slobodnému uvažovaniu a od totalitného komunistického režimu k ústavnej demokracii.

Vychádzali sme z toho, že v slobodnom svete bude mať občianska spoločnosť kľúčovú rolu, lebo rozvíja základy demokracie a bráni slobodný svet pred jeho nepriateľmi. Od prvej chvíle sme sa pohybovali na neprebádaných sociálnych, vzdelávacích, menšinových a mediálnych územiach a na poliach utvárajúcich našu slobodnú kultúrnu pamäť. V Nadácii Milana Šimečku sa za tridsať rokov vystriedalo množstvo skvelých ľudí, žien a mužov, našich priateľov a následovníkov.

Vzdávame hold aj tým, čo medzitým od nás odišli. Nadácia Milana Šimečku žije aj dnes ako spoločenstvo slobodných ľudí a bude tak žiť dovtedy, kým bude Slovensko citlivé na slobodu a pripravené rozvíjať a brániť spravodlivosť, česť a poctivosť.

V Bratislave, 19. februára 2021

Martin Bútora, Juraj Flamik, Fedor Gál, František Mikloško, Peter Tatár, Peter Zajac

3.jpeg66114540_2538310766201267_8116379937553776640_n.jpg 1.jpeg 12743881_929683717146536_3447885314852119604_n.jpg1%20(1).jpeg