Nadácia Milana Šimečku podporuje boj za slobodu a demokraciu v Bielorusku

Nadácia Milana Šimečku sa zapojila do verejného vyhlásenia Inštitútu pre verejné otázky k aktuálnej situácii v Bielorusku. Podporujeme hodnoty slobody a demokracie, o ktoré Bielorusi a Bielorusky v posledných dňoch tak urputne bojujú.

"Proti volebnej fraške a policajnej brutalite!
 Za slobodu Bieloruska!

My, príslušníci občianskej spoločnosti Slovenska, ako ľudia ktorí si ctia slobodné demokratické voľby, vyjadrujeme našu plnú podporu občiankam a občanom Bieloruska v ich protestoch proti masívnemu falšovaniu výsledkov prezidentských volieb, v ich boji za slobodu, ktorú im pred 26 rokmi ukradol človek, ktorý je dnes považovaný za jedného z posledných diktátorov v Európe.

Vyzývame štátne orgány Slovenskej republiky, aby rozhodne odsúdili celoplošný volebný podvod, spáchaný diktátorským režimom Aljaksandra Lukašenka, aby neuznali sfalšované výsledky volieb a požiadali o okamžité zastavenie násilia, ktoré represívne zložky režimu používajú v týchto hodinách a minútach proti bezbranným občiankam a občanom pri ich pokojných protestoch.

Apelujeme na Európsku úniu, aby v duchu presvedčenia, že osudy Bieloruska sú aj osudy Európy, prijala principiálne kritické stanovisko a rozhodné politické kroky proti predstaviteľom režimu v Bielorusku.

Bielorusko dnes stoji na križovatke. Na námestiach a uliciach Minska a mnohých ďalších bieloruských miest sa rozhoduje o tom, či sa táto krajina vráti na cestu nezávislosti, slobody, demokracie, ľudských práv, európskych hodnôt a integrácie, alebo ešte viac sa ponorí do bahna neslobody, autoritarizmu, represií a zostane ešte dlho v područí čoraz rozpínavejšieho nedemokratického režimu v Moskve.

Bielorusko potrebuje dnes našu podporu. Za slobodu Bieloruska! Žive Belarus!"

Pod vyhlásenie sa okrem aktívnych členov Nadácie Milana Šimečku podpísali aj jej zakladatelia Martin Bútora a Peter Zajac. Viac nájdete v TOMTO ODKAZE.