Nadácia Milana Šimečku oslavuje Nežnú revolúciu so školami

Festival Remember November je oslavou študentov a študentiek, ktorí boli hybnou silou revolúcie v 89‘, ale aj tých, ktorí pátrajú po stopách a dôsledkoch totality v súčasnosti. Oslávte s nami Nežnú online z obývačky Nadácie Milana Šimečku v pondelok 16. novembra.

fb%20event%20cover.jpeg

Už v poradí piaty ročník festivalu Remember November ukazuje, ako sa dajú udalosti nedávnych dejín preniesť do školských lavíc a zároveň aké miesto v tomto procese má neformálne vzdelávanie a vedecký výskum.

Počas celodenného programu budú prebiehať workshopy so stredoškolákmi zapojenými do projektu Študenti a študentky po stopách totality, či učiteľkami a učiteľmi, ktorí o témach spojených s obdobím komunizmu v strednej Európe učia. V spolupráci s Čeňkom Pýchom z Ústavu pro studium totalitních režimů sme pripravili ukážkovú hodinu Dejiny ako laboratórium, ktorá sa zameriava na bádateľský prístup pri vyučovaní dejepisu.

Pre verejnosť je podvečer pripravená séria odborných aj priateľských rozhovorov. O svojich skúsenostiach s učením o období vlády Komunistickej strany na Slovensku budú rozprávať učitelia Ján a Jana Andrisovci, ktorí sa do projektu Študenti a študentky po stopách totality zapájajú už päť rokov. Etnologička Monika Vrzgulová v rozhovore so Zuzou Bošeľovou vysvetlí, prečo je dôležité udržovať metódu výskumu oral history. A ako predel sme pripravili prehliadku študentských filmov, ktoré ukazujú čo študenti v rámci projektu ŠPST vypátrali. Festival Remember November uzavrie rozhovorom s Jurajom Šedivým o uchovávaní pamäti, všedných aj nevšedných hrdinoch dejín a unikátnom pamäťovom portáli PamMap, ktorý sprístupňuje množstvo historických prameňov širokej verejnosti.

„Nadácia Milana Šimečku vznikla aj na základe odkazu Novembra ’89. K našim koreňom sa preto chceme symbolicky vracať pravidelne práve v období osláv Dňa boja za slobodu a demokraciu a chceme k tomu viesť aj mladú generáciu. Veríme, že si aj vďaka našim projektom spravia na predošlý režim a novembrové udalosti vlastný názor. Zároveň ponúkame vyučujúcim možnosti ako študentov a študentky v témach totality vzdelávať a posúvať im relevantné zdroje informácii,“ hovorí riaditeľka Nadácie Milana Šimečku Nina Galanská.

predel1.jpg

Nadácia Milana Šimečku pri príležitosti festivalu Remember November zároveň podporila vznik nového dejepisného podcastu Tak Bolo – Bez príbehov nie sú dejiny. V podcastových aplikáciách či na webovej stránke www.takbolo.podbean.com bude dostupný v pondelok ráno.