iWalks Košice: Príďte si pozrieť Košice cez svedectvá ľudí, ktorí prežili holokaust

Nadácia Milana Šimečku organizuje 26. a 27. augusta vzdelávaciu prechádzku Košicami, počas ktorej si budete môcť na autentických miestach pozrieť video svedectvá Košičanov a Košičaniek, ktorí prežili holokaust. Prechádzka je určená najmä študentom a učiteľom stredných škôl, no prihlásiť sa môže ktokoľvek.

iWalks je jedinečná forma vzdelávania, ktorá využíva video svedectvá preživších a prepája ich s konkrétnymi miestami Košíc. Účastníčky a účastníci, ktorí sa na prechádzku prihlásia, si cez mobilné telefóny či tablety vypočujú príbehy pamätníkov holokaustu priamo na miestach, kde sa diali. Sprievodca im zároveň poskytne doplňujúce informácie o vtedajšej situácii v krajine či Európe.

iwalks_stredoskolaci1.jpgZdroj: Nadácia Milana Šimečku

Prechádzky, ktoré sa budú konať 26. a 27. augusta, sú limitované a budú prebiehať v súlade s platnými nariadeniami hygienikov. Je nutné sa na ne vopred registrovať, pričom prehliadka bude trvať maximálne dve hodiny a približuje najmä židovské pamiatky Košíc.

Videá Stevena Spielberga

Viktor Pončák je lektorom a metodikom v Nadácii Milana Šimečku a autorom košickej IWalks. „Videoarchív USC Shoah Foundation som objavil na školení, ktoré organizovalo Zachor Foundation a hneď som vedel, že nemám na výber a musím sa doň pustiť. V tom čase som sa po ôsmich rokoch lúčil s učením a hľadal možnosti ako pokračovať tak, aby som sa mohol venovať aj niekoľkohodinovým nahrávkam preživších,” vysvetľuje lektor prehliadky Pončák.

„Nadviazal som kontakt s Andreou Szonyi v Budapešti a všemožne sa snažil priniesť odkaz Košičaniek a Košičanov z nahrávok do tried a ulíc môjho mesta. Netušil som, že po dvoch rokoch mi Nadácia Milana Šimečku ponúkne miesto, v rámci ktorého budem môcť robiť iWalks. Je to pre mňa obrovské zadosťučinenie a radosť,” dodáva.

iWalks Košice je v poradí už druhá vzdelávacia prechádzka, prvú organizovala Nadácia Milana Šimečku niekoľkokrát v uliciach Bratislavy. Tieto spomienky začal ešte v deväťdesiatych rokoch pre potreby oscarového filmu Schindlerov zoznam zbierať Steven Spielberg a odovzdal ich archívu University of Southern California Shoah Foundation.

Nové prístupy k učeniu

“IWalks spája všetky prvky, ktoré mám rád na konštruktivistickom prístupe k učeniu. Máme k dispozícii archív, ktorý pred nami v takej miere nemala žiadna generácia historikov. Videosvedectvá sprostredkujú emócie aj informácie, ktoré kriticky rozoberieme a následne prediskutujeme, aká spoločnosť bola v minulosti, aká je v súčasnosti a aká by mala byť v budúcnosti. A k tomu v uliciach nášho krásneho mesta,” doplnil autor prechádzky Košicami a bývalý učiteľ Viktor Pončák.

Prehliadky iWalks sa budú začínať v štyroch časoch, a to v stredu, 26. augusta, o 15:30 a 18:00 a vo štvrtok, 27. augusta, o 15:00 a 17:30. Na prehliadku sa môžete prihlásiť cez TENTO LINK.

iwalk%20pic.jpg

iWalks je medzinárodný projekt vzdelávacích prechádzok, ktorý pripravila americká organizácia USC Shoah Foundation. Prechádzky sú dostupné v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Ukrajine. Nadácia Milana Šimečku zastrešuje projekt na Slovensku. Na projekte v súčasnosti spolupracuje s Nadáciou Zachor z Budapešti, Pamätníkom Terezín z Českej republiky a Židovským centrom v Osvienčime.