"Ako učiť o holokauste dnes?" kurz pre učiteľov

"Ako učiť o holokauste dnes?" je celoročný vzdelávací kurz pre 25 učiteľov a učiteliek, ktorý im poskytne nové prístupy a nástroje k témam, ktoré sa viažu nielen k holokaustu, ale aj k témam ako predsudky, dezinformácie, propaganda, obrazy holokaustu v popkultúre, polarizácia a pod. Tento kurz kombinuje online a prezenčnú formu.

Týmto kurzom chceme poukázať na spoločenské fenomény, ktoré podobné udalosti sprevádzajú, či dokonca im predchádzajú. Výzvou kurzu  je spoločne s jeho účastníkmi a účastnıčkami hľadať nové spôsoby, ako môže táto téma prispieť k formovaniu kritického myslenia a morálnych postojov mladých ľudí. Zameriame sa práve na otázky rozvoja empatie k rozmanitosti a vedomú prácu s postojmi žiakov a žiačok. Cieľom kurzu nie je len doplniť vedomosti o témach súvisiacich s holokaustom, ale práve zamerať sa najmä na postojové vzdelávanie a témy, ktoré sú aktuálne aj v dnešnej dobe. Zároveň je snahou kurzu rozvíjať didaktické zručnosti potrebné k uchopeniu týchto tém vo vyučovaní.

Ciele kurzu:

• rozvíjanie kompetencií pedagógov - vedomostí, zručností a postojov nevyhnutných pre vzdelávanie o holokauste, diskriminácii a polarizácii
  • poskytnúť nové metodiky, materiály a didaktické prístupy, ktoré môžu pedagogógovia využiť priamo vo vyučovaní

Pre koho je určený?

• učitelia vyšších ročníkov základných škôl
  • učitelia stredných škôl
  • učitelia dejepisu, občianskej náuky alebo etickej výchovy
  • pracovníci s mládežou/lektori pracujúci s témou holokaustu a diskriminácie v mimoškolskom prostredí

Absolvent/ka kurzu:

• rozumie téme holokaustu v širošom a aktuálnom kontexte
  • je schopná/ý včleniť tému holokaustu do vzdelávacieho procesu inovatívnymi spôsobmi
  • získa komplexný prehľad o spoločenských fenoménoch a prejavoch vedúcich k segregácii, xenofóbii, rasizmu či antisemitizmu
  • dokáže využiť túto tému pre vzdelávaní o témach ako diskriminácia, polarizácia, propaganda či vedomá práca s predsudkami
  • vyvíja a a aplikuje vlastné aktivity, ktoré vie aplikovať vo vyučovaní

Ako bude prebiehať vzdelávací kurz?

• súčasťou sú 3 prezenčné stretnutia a 6 online lekcií v období október 2021 - apríl 2022
  • na online lekcie využijeme nástroj moodle, počas kurzu sa uskutočnia aj dva online workshopy
  • každá lekcia trvá 3 týždne
  • jednotlivým témam sa venuje 9 rôznych odborníkov - lektorov
  • každý lektor/ka zverejní infolist, ktorý bude predstavovať stručnú anotáciu témy, zadanie úloh a potrebné zdroje - literatúra, historické pramene, videá a metodiky
  • každá lekcia trvá 3 týždne, kedy účastníci plnia úlohy, napr. vytvorenie vyučovacej aktivity, odskúšanie existujúcej metodiky a spätná väzba na ňu, zadanie projektu pre žiakov a pod.
  •  lektor/ka hodnotí a dáva spätnou väzbou

Program:

Program na stiahnutie.

Lektori a lektorky:

Lektori a lektorky na stiahnutie.

Cena:

80€/os.

Cena zahŕňa: 7 dní prezenčného vzdelávania s ubytovaním a stravou, 20 hodín online vzdelávania, všetky náklady na realizáciu, lektorov a vzdelávacie podklady.

Cena nezahŕňa: cestovné náklady.

Podľa dohody vieme účastnícky poplatok rozdeliť na 2 platby. Ak by bola výška účastníckeho poplatku 80€ pre vás jedinou prekážkou, prosím ozvite sa nám, vieme udeliť niekoľko štipendii. Radi vám pomôžeme.

Prihlasovanie:

• prihlasovanie trvá do 4. októbra
  • priebežne potvrdzujeme vybratým účastníkom ich účasť a posielame detaily k platbe
  • po uhradení účastníckeho poplatku vás považujeme za prijatého/tú
  • pre prihlásenie kliknite na Prihlasovací formulár

Prihlasovací formulár

Kontakt:

Michal Keim, michal@nadaciams.sk, 0903 434 282

Tento kurz realizujeme vďaka podpore Claims Conference a Férovej Nadácii O2.