Ako môžete pomôcť Ukrajine aj vy?

V dôsledku vojny na Ukrajine je aktuálne viac ako 1,5 milióna ľudí na úteku. Nadácia Milana Šimečku nie je humanitárna organizácia, ale ako jedna z najstarších členiek komunity občianskych organizácii na Slovensku sa aj my snažíme prispieť našou troškou. Pridajte sa k nám.

ČO ROBÍME PRÁVE TERAZ:

Sme súčasťou platformy slovenských mimovládnych a občianskych organizácií Kto pomôže Ukrajine. Našu úlohu vnímame primárne v oblasti komunikácie, prepájaní a vzdelávaní.

Naše 4 kolegyne sa dnes v noci vratili po siedmich dňoch z ukrajinských hraníc, kde boli súčasťou dobrovoľníckeho tímu Mareena a Človek v ohrození. V hraničnej zóne slúžili ako bod prvého kontaktu po tom, čo ľudia prešli hranicou z ukrajinskej strany na slovenské územie.

Na konci marca ponúkame pedagogickým pracovníkom tréning zručností, v ktorom sa zameriame na praktické cvičenia a nástroje ako sa v triede vysporiadavať s rozmanitosťou a rozprávať o témach migrácie. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Naša kolegyňa Nina v spolupráci s Ligou za ľudské práva koordinuje činnosť infobodov zriadených magistrátom MB na Hlavnej železničnej stanici v Bratislave. Dobrovoľníci pomáhajú v 6-hodinových intervaloch v čase od 7:00 do 23:00 a poskytujú základné informácie o možnostiach pobytu, pomáhajú s navigáciou v rámci mesta, vybaviť lístok na vlak, autobus či sim-kartu, kontaktujú informačné callcentrum o možnostiach ubytovania a iné.

V spolupráci s organizáciou CVEK sme pripravili krátky manuál pre dobrovoľníkov o tom, ako lepšie chápať, čím si ľudia utekajúci pred vojnou prechádzajú. Ponúka aj pár tipov, ako pomôcť s praktickými vecami, ktoré momentálne riešia. Vďaka informáciám, ktoré v manuáli nájdete, budete schopní zvládať všetky nastávajúce situácie lepšie a s väčšou istotou.

ČO MÔŽETE UROBIŤ VY?

Pridajte sa k dobrovoľníkom na infobodoch na bratislavskej vlakovej stanici: https://forms.gle/FGt76mwrMxj5ru3q6

Ponúknite pomoc formou poskytnutia ubytovania, materiálnej zbierky, transportu a podobne cez dotazník na: https://ktopomozeukrajine.sk/

Prispejte na finančnú zbierku neziskových organizácii: https://www.donio.sk/spolocne-pre-ukrajinu. Zbierka je určená pre humanitárnu pomoc na území Ukrajiny a pomoc pre ľudí, ktorí hľadajú útočisko na Slovensku.

Ak Vás kontaktujú priatelia z Ukrajiny, tu nájdete dôležité informácie o hraničných prechodoch na spoločnej hranici, o možnostiach vstupu a ďalšieho pobytu po príchode na Slovensko, ako aj iné užitočné kontakty: www.ukraineslovakia.sk

Tu nájdete oficiálne vládne informácie vo forme často kladených otázok v ukrajinčine a slovenčine: https://ua.gov.sk

Zdieľajte tieto informácie so svojimi známymi. Pomoc, solidarita, vnímavosť a empatia nás všetkých bude ešte dlho potrebná.

Prosíme, pomôžte nám pokračovať v každodennej práci na programoch NMŠ darovaním Vašich 2% z dane. Vaše 2% majú veľký význam pre rozvoj demokratickej spoločnosti!

Potrebný formulár a všetky informácie nájdete TU.

ĎAKUJEME

Nadácia Milana Šimečku

Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov